onsdag 26 februari 2014

Så var pollensäsongen här igen

Jag börjar så sakta bli mitt vanliga jag igen efter att ha varit "helt borta" i några dagar.
 Jag tror att  de som inte själva lider av pollenbesvär riktigt kan förstå hur jobbigt det kan vara för oss som har besvär. Varje år i början av mars brukar jag börja känna av alpollen. Långt före pollenprognoserna visar att de finns i luften så vet jag att de finns i luften.
 Besvären kommer på en gång och ofta när det har blåst hårt som det också gjort nu de senaste dagarna.
 Jag reagerar med att bli trött och tung i huvudet. Slemhinnorna sväller och andningsvägarna täpps helt till så ingen luft alls kan cirkulera. Vatten rinner ändå ur näsan så jag får springa och snyta mej.Det klickar i öronen och man hör ingenting. Ögonlocken sväller och kliar och jag har svårt att koncentrera mej att titta på nånting.Sen så nyser jag också titt som tätt. När jag ska sova så börjar kliandet i halsen som om jag skulle andas in dammkorn som klamrar sig fast sig i halsen och kittlas. Kroppen samlar vätska och hela kroppen är trög och lyder inte. Huvudet är tung och jag får en helt annorlunda "värk" i huvudet än vad man har då man har "vanlig huvudvärk". Helst skulle jag ligga i sängen och sova när det känns som värst.

Nu började tydligen pollensäsongen redan i januari i år vilket jag inte riktigt ville tro på. Jag har tagit ett par Heinix (antihistamin tabletter) men inte tyckte att det kändes så allvarligt ännu så jag slutade ta dom . Jag brukar annars börja medicinera direkt jag får symtom för att inte det ska hinna byggas upp så jag börjar må jättedåligt innan medicinerna börjar verka(brukar ta ca 5 dagar) .I år hann jag inte alls med och det har jag verkligen bestraffats för ;-) 
Nåja, nu är det 4:de dagen med Heinix ,Beclonasal nässpray ochLomudal ögondroppar och nu börjar det kännas bättre .

Det värsta är ju att eftersom jag ju inte egentligen är "sjuk" utan "bara" allergisk, så kan jag inte förmå mej att sjukskriva mej och stanna hemma i sängen istället för att släpa mej till jobbet.
Plikttroget har jag gått till jobbet och när jag kommit hem har jag kollapsat i soffan och sovit flera timmar. Jag har iallafall sån tur att jag reagerar mest på al och gråbo pollen så jag behöver inte äta medicin hela våren och sommaren. Brukar i normala fall äta medicin i mars-april och sen slutet av juli-augusti .
Här finns http://www.siitepoly.fi/se/ information om pollen situationen i Finland.

måndag 17 februari 2014

Mulet och grått

Jag minns inte när jag såg solen senast?Det är mulet ,grått men varmt ute. Jag vet inte om jag direkt gillar att det känns som april fast det är februari? Jag tror ju inte att våren är på kommande fast mina snödroppar kikar upp i rabatten.Nä, jag tror att när all snö har smält så kommer kylan igen och alla vårtecken som kommit upp fryser :-(
 Hmm...nu låter jag väldigt negativ och pessimistisk men jag kan inte tro att våren är här???
Idag var vi ut och körde till skären. Där är gräset framme på många ställen. Ingen snö på verandan som det brukar vara den här tiden och isen ser inte ut att hålla många dagar till.


Mera gräs än snö.


Så här ser det ut ute vid skären idag.


fredag 14 februari 2014

Glad vändag alla vänner

Vackra vändagsrosor som jag fick idag :-)
  Riktiga vänner är en rikedom. Jag har turen att ha en del såna i mitt liv :-)
 Ni vet vem ni är och jag  älskar er av hela mitt hjärta.
 Tack för att ni finns :-)

torsdag 13 februari 2014

Laila Bagge-Wahlgren

Ikväll har jag varit till Nykarleby på torsdagsföreläsning och lyssnat på Laila Bagge-Wahlgren  som talade om att "våga misslyckas för att vinna" . Det var intressant att se Laila på riktigt och höra hennes berättelse om hur hon kommit sig fram i livet. Tiden gick snabbt då man lyssnade på henne och alltför snabbt tog föreläsningen slut. Jag hade gärna lyssnat lite mer på hennes berättelse :-) Efteråt blev det kaffe med dopp hos vänner i Nykarleby innan vi for hem igen.
Det har varit en intressant ledig dag :-)


Vi satt på fjärde raden så vi såg och hörde riktigt bra
 men det var inte så lätt att få en bra bild med telefonen.


söndag 9 februari 2014

Helgen har gått snabbt

Det har varit en underbart skön och avkopplande helg. På fredagen efter jobbet  kom jag hem till Lady och somna i soffan med värmedynan på axlarna och Lady bredvid mej. Anders och Tommy hade redan farit iväg på kvällspilketävling till Lappajärvi. Sov en stund och sen kom Sara och höll oss sällskap .Jag hade en riktigt trevlig fredagskväll :-)

På lördagen fick jag med mej Anders till Tropiclandia. Jag har haft spänningshuvudvärk i några dar och haft knutar i nacken så det var så skönt att stå vid vattenmassagepunkterna och få igång cirkulationen i huvudet  igen. De har byggt om gemensamma bastun där och satt in en glastegelvägg med en ljusslinga i som ändrar färg.Jag kan sitta hur länge som helst och bara titta på ljuset som ändrar och andas in ångan i bastun. Helt underbart skönt! 
Efter badandet var vi bjudna på mat till mamma och pappa tillsammans med T och S + D och A. Lyxigt att få äta mat som nån annan har lagat. Mamma hade lagar leverbiffar som alla män i familjen älskar men eftersom jag inte brukar äta så mycket lever så hade de också panerat och stekt  broilerbröst och lagat hasselbackspotatis + en massa olika sallader och tillbehör. Det var jättegott !
Sen for vi hem för att se andra uttagningen i melodifestivalen och gaygalan .T och D med respektive kom också med. Jag tror att vi alla var överens om att Sanna var den som skulle gå vidare till final denna gång.
 Gaygalan var rolig som vanligt och Måns som var programledare är ju bara så bra .

Idag har alla män i familjen pilkat igen och jag , Ela och Lady har bara tagit det lugnt.
Nu är huset tyst och stilla då alla "barn" farit hem till sig.Anders har kommit hem och ligger i soffan och ser på tv.....troligtvis OS. Jag är inte det minsta lilla intresserad av OS. Jag är kanske den enda människan som inte är intresserad  men det är väl bra att det finns nån som inte är fastklistrad vid tv:n hela tiden ;-)

Beställde en resa förut idag för att sen märka att resebeskrivningen från Ingves och båt tidtabellerna inte stämde överens alls. Så irriterande att behöva avboka nåt man planerat att göra  pga fel information :-(  Jag tycker att de borde ha koll på båtarnas tidtabeller före de annonserar ut sina resor så inte kunderna skall behöva kolla upp sånt åt dem....hmmm!!! Väntar på svar och hoppas på det bästa :-)


Maten som mamma och pappa bjöd på :-)
 Vinerna på bilden hade jag aldrig smakat förut och speciellt vinet till höger var jättegott !