torsdag 31 mars 2016

Fåglarna har kommit !




Igår for vi ut och köra för att se om fåglarna anlänt  till Söderfjärden . Vi var där för några dagar sedan  och då var det ännu inte många svanar där.  Medan vi var där kom det hela tiden nya flockar flygande. Jag har aldrig sett så många svanar på en gång förut. Det var mäktigt att se.

Jag känner mej lite trött och orkeslös efter 3 nätters vakande. En natt till och sen blir det ledig helg. Maken börjar i sin tur vaka på lördagen men vi hinner ut till skären och övernatta från fredag till lördag och det ska bli skoj.
 På lördag blir det kanske biobesök för min del. Tänkte se "Mitt feta grekiska bröllop 2" . Jag tyckte att första filmen var jätterolig så jag förväntar mej mycket av uppföljaren också.

Igår köpte jag kalk och strödde ut över hela gården. Vi har massor av mossa i vår gräsmatta och kalk lär hjälpa. Nåt annat som är bra att göra för att få bort mossan? Jag har sett att det finns gräsmattegödsel med nåt som angriper mossan men är det bra att använda sig av sånt? Vill inte ha gifter på gården med tanke på barn och hundar som springer där. 

lördag 26 mars 2016

Påsklördag !

Påsklördagen firade vi hos mamma och pappa i Korsnäs. God mat och påskbakelser och godis som efterrätt. Vi fick träffa snöhäxan och se påskbrasan eldas innan vi for hemåt igen.
Vi hann också ta ett familjefoto . Visst blev det lyckat :-)

fredag 25 mars 2016

Tjejkväll !




Igår hade vi familjetjejkväll hemma hos oss. Maken jobbade kvällstur så det passade ju bra att vi fick prata "tjejsnack" ifred ;-)  Jag hade lagat sallad som vi åt med lite smått plock och ostar. Receptet på salladen finns här ifall nån vill prova på att laga den.


Min portion.

Jag fick prova på nåt nytt till "efterrätt" som jag inte druckit/ätit förut nämligen frozen fruit cider. Cidern ska läggas i frysen i minst 8 timmar och sen tryckas ut i glas och ätas som sorbé .Det var gott och läskande. Passar säkert bra en varm sommardag som svalkande tillbehör.

Så här ser förpackningarna ut.  ( Googlad bild)

lördag 19 mars 2016

Påskpyntat!

Det blev en lugn hemmadag för mej idag. Jag har hunnit med så mycket och är riktigt nöjd. En promenad  och sen har jag njutit av solen  på terassen med Lady . Nu har jag sått påskgräs och påskpyntat. När barnen var små så tog jag alltid in ris som pyntades , jag sådde påskgräs i flera olika lådor som sen pyntades med gula kycklingar då gräset kommit upp. Påskpynt i olika varianter placerades ut runt om i huset och så hade vi ju en del påskägg och påskgodis förståss. Då barnen blev stora och flyttade hemifrån var det flera påskar då jag helt hoppade över att påskpynta hemma. Påsken kommer och går så snabbt så det har inte varit så viktigt för mej. Jag har mera fokus på frösådder och blommor som sticker upp ur rabatten denna tid på året . I år har jag tagit fram allt påskpynt och jag har tom sått påskgräs :-)  Jag har för första gången på säkert 10 år pyntat påskriset med fjädrar och träfigurerna som jag själv en gång har lagat. Det är så mycket roligare att pynta nu då jag vet att det finns en liten flicka som gärna ser på det som jag har pyntat :-) 
Nu tror jag att det blir bastu och sen film . Ha en skön lördagskväll allihopa !


En del av mina påskpynt.

Påskhäxor och påskris.

En av påskhäxorna som hänger i köksfönstret.
 Min mamma lagade påskhäxorna tillsammans med barnen då de var små.

Den här och några andra påskpynt i trä lagade jag för länge sedan.
 De har legat i en påse och väntat på att få komma fram och pryda

 påskriset i många år...men nu hänger de där :-)

Semester !

Nu är den äntligen här min efterlängtade semester. Solen skiner och det ser ut att vara ett perfekt promenadväder. Ska vänta tills maken vaknar (han har jobbat natt) och se vad vi ska hitta på idag . Jag har ingenting inbokat på mina semesterdagar utan tänker ta dagen som den kommer. Jag gillar inte att ha för mycket saker inbokade när jag är ledig , jag vill känna efter och göra det som känns bra för dagen. Sitta på terassen med en bra bok är en stor njutning för mej , pyssla med växter en annan. Foton borde jag gå igenom och beställa och så ska det påskpyntas så jag får nog min vecka att gå ändå.
Igår var jag till Plantagen och handlade blommor. Jag har fått slänga flera växter som inte har klarat vintern och det såg tomt ut när blomställningarna på väggen i köket stod tomma.


En bukett med tulpaner .
 En dracena.
 Pärlhyacinter som jag ska ha ute på terassen på dagarna bara det inte är för kallt.
Till väggamplarna köpte jag "Plättar i luften" .
Jag har aldrig haft sådana och hoppas de klarar att stå en bit in i rummet.


tisdag 15 mars 2016

Tunna premiär för i år.

Igår slutade jag vaka och vi for direkt ut till skären när vi hade packat ihop lite kläder och mat som behövdes för dagen. Maken hade varit ut till sommarstugan dagen före och tvättat och fyllt badtunnan med vatten så det blev en roligt överraskning för mej . Det var härligt väder fast solen inte riktigt orkade fram genom molnen. Lady var glad att komma till skären och rullade sig i snöhögarna en lång stund efter att vi hade kommit dit. Ren  och vit snö att rulla runt i , vad är bättre än det :-) 
Njöt av tunnabad i flera timmar innan det var dags att packa ihop och fara hem igen. Snart får vi börja villasäsongen med övernattningar igen. Längtar så efter våren nu .

Skäriliv!
 Alicia trivdes också i skären fast hon inte fick bada i nån tunna.
 Nere till höger i bild har ett märkligt
"vattendjur" dykt upp i tunnan.Man vet aldrig vad man kan få för fångster i en badtunna  ;-)

torsdag 10 mars 2016

Shoppingdag !



Idag har jag varit på stan och shoppat med Daniela och Alicia. Jag hittade en underbart söt liten kappa till sommaren åt Alicia i ljus persikofärg som jag bara måste köpa åt henne . En blå klänning med vita små ankaren kom också med mej hem. 


onsdag 9 mars 2016

Tandläkarbesök och ishockey .

Igår hade jag ledig dag från jobbet och tandläkarbesök stod på schemat. Jag avskyr att gå till tandläkaren. Jag är nervös flera veckor i förväg och inbillar mej alltid att det värsta kommer att hända. Denna gång var jag helt säker på att jag skulle bli tvungen att rotfylla en tand. Hade ett hål i den (trodde jag) och fick för mej att de säkert skulle bli tvungna att borra upp hela den gamla plomben med rotfyllning som följd. Tandläkarbesöket tog inte lång stund och något hål hittade dom inte..... Jag fick nerslipat en kant på tanden som "besvärade" mej och sen var det bara att fara hem igen. Så skönt och vilken otrolig lättnad. 
På kvällen var det dags för ishockeymatch igen Sport - Ilves. Det var en spännande match som slutade med vinst för Sport ( 4-2) vilket betyder att de för första gången i historien får spela ligaslutspel :-) Det var en rolig avslutning på kvällen. Jag lever mej så in i matcherna och jag tror att tom min man är förvånad över vilken "personlighetsförändring" jag genomgår när jag är där och hejar på vårat lag :-) 
Nu blir det nattskiften över helgen för min del. 4 nätter men det brukar gå bra.Jag gillar nattskiften.  Snart har jag vintersemester och det blir över påsken + sista veckan i april. Ser fram emot det. Jag får umgås med barnbarnet och så ska blir det väl en liten shoppingresa också . Först ska det jobbas ett par veckor till....



Sportisspelarnas segerdans :-)

onsdag 2 mars 2016

Rosenrot

Jag är en nattuggla som gillar att sitta uppe på nätterna och sova länge på morgnarna. Vintertid när jag är ledig sover jag ofta till 11-tiden . Den senaste månaden har jag konstigt nog vaknat senast halv tio när jag haft lediga dagar , ofta redan nio har jag varit pigg och stigit upp. Sambandet slog mej inte förrän helt nyligen nämligen att jag  ätit multivitamin med rosenrot sen efter min flunssa i december. 
Rosenrot är bra vid trötthet och stress. Det påstås att man blir piggare, gladare , uthålligare och har lättare att koncentrera sig om man tar rosenrot. För många år sedan köpte jag flytande rosenrot som man kunde sätta i vatten och dricka. Upplevde då samma sak som nu att jag inte behöver 10-11 timmars nattsömn för att fungera. Det är roligt när man känner att man får så mycket mera gjort innan ett kvällsskifte då man kommer sig upp ur sängen ett par timmar tidigare än normalt. Sommartid sover jag aldrig så mycket , då räcker 7 timmar bra och någon rosenrot behövs knappast för att man ska vara piggare. 
Min tanke med att äta vitaminer var mera att öka immunförsvaret så jag inte skulle få ännu en flunssa än att sova mindre...men eftersom det finns rosenrot i multivitamintabletten så kom den bonusen med på köpet :-)  Det tar oftast ett par veckor innan man märker att man blir piggare , åtminstone om man tar rosenrot i tablettform. I flytande form gav den snabbare verkan....åtminstone för mej. Värt att prova om man känner sig trött och hängig eller är glad åt att få ett mindre sömnbehov som jag fick :-)


Dermosils multivitamin med rosenrot
 är de som jag använder nu.
https://www.dermoshop.com/sv-fi/products/3578-multivitamin-rosenrot
http://naturbiblioteket.se/Rosenrot.html    Där kan man läsa mera om rosenrot om man vill.